El bòlid va coincidir amb un altra fenomen astronòmic important, el pas del NEO 2012 DA14. Aquest NEO (Near Earth Object), descobert per l'Observatori Astronòmic de Mallorca (OAM) l'any passat, i la caiguda del meteorit no tenien cap relació entre ells, però la coincidència va fer que es tornes a parlar molt de la possibilitat d'una catàstrofe per l'impacte d'un astre d'aquestes característiques contra la Terra.
Amb la curiositat de qualsevol aficionat a l'astronomia vaig intentar fer fotografies de l'asteroide aprofitant el cel d'Àger. De seguida vaig veure que no era tan fàcil observar-lo com a vegades sembla quan escoltes depèn de quins comentaris televisius, però bé finalment vaig poder fer algunes fotografies on es pot apreciar el ràpid moviment de l'asteroide.
A la foto apareix com una línia fina al mig de la imatge, res massa espectacular, observat a una distància de menys de 30.000 Km, per sota dels satèl·lits geoestacionaris. Efectivament si aquest NEO arribés a xocar amb la Terra segur que ho seria molt d'espectacular, però no faria ni mica de gràcia. Amb el seus aproximadament 50 m de diàmetre generaria una explosió que no es recordaria pas com una anècdota.
La línia que marca a la foto l'asteroide és provocada pel seu moviment durant els 30 segons d'exposició. El telescopi seguia la rotació de la Terra per mantenir les estrelles puntuals i el moviment es reflecteix d'aquesta forma exclusivament a l'asteroide a través d'aquest traç.
A continuació es pot veure un vídeo muntatge de les diferents preses on es pot apreciar millor el moviment pas a pas de l'asteroide. En aquest vídeo es va ressituar el telescopi en dues ocasions per poder seguir el ràpid moviment de l'asteroide i això es pot apreciar en que el fons del cel canvia varies vegades. En total son 30 segons de vídeo que corresponen aproximadament a una hora de seguiment de l'asteroide.
Informació fotos:
- Lloc Observatoris de l'Agrupació Astronòmica de Sabadell al Montsec
- Data 15/02/2013 de 22:08 TU a 23:08 TU
- Càmera Canon 350D sense filtre IR
- Telescopi Scopos ED APO 66/400
- Muntura G41
- ISO 400
- 30 segons d'exposició
- Tractament amb Photoshop: nivells i soroll
2 comentaris:
Molt bo Jordi, s´aprecia perfectament i anava molt ràpid.
A verure si m´animo a fer una entrada, que ja ni me´n recordo.
Gràcies Mario! Anima't que tu tens molts temes per posar al blog.
Publica un comentari a l'entrada