diumenge, 8 de febrer del 2015

Cometa Lovejoy C/2014 Q2

Els comentes passen i la majoria de les vegades els humans no els hi fem cap mena de cas. Rares vegades el cometa arriba a ser suficientment espectacular com perquè sigui notícia. Qui no voldria cada any veure un comenta com el Shoemaker-Levy 9  que va impactar amb Júpiter l'any 1994, o l'impressionant Hale-Bopp del 1997, icona dels comentes per a molts de nosaltres. La realitat ens ofereix altres espectacles molt menys impactants, però sempre interessants. L'any 2013 vaig poder veure des de Sabadell el PanStarrs, aquest any he pogut fotografiar el Lovejoy C/2014 Q2.

Els cometes són difícils de fotografiar. Són objectes generalment dèbils que a més quan estan aprop del Sol tenen un moviment propi prou important com perquè en una fotografia de llarga exposició es mostri com una línia. Cal doncs trobar l'equilibri entre una exposició prou curta perquè no l'afecti el moviment de l'astre i prou llarga per poder captar el màxim de llum que ens arriba de l'objecte.

La següent fotografia combina varies exposicions de 150 segons cada una. Al ser sumades respecte el comenta les estrelles apareixen com un seguit de punts que delaten precisament el moviment propi de l'astre respecte el fons d'estrelles.


En aquest cas el coma del comenta s'aprecia amb un to verdós prou intens, però per contra la seva cua es força difusa en el moment de la presa de la imatge. El coma es pot veure amb uns prismàtics amb certa facilitat si el cel es prou fosc, però la cua només es pot apreciar a través de la fotografia.

Informació de la imatge:

  • Lloc: Observatoris de l'Agrupació Astronòmica de Sabadell al Montsec.
  • Data: 11 de gener del 2015.  
  • Telescopi Newton 200, Muntura G41
  • Càmera Canon 450D
  • Sense seguiment
  • Exposició 150s
  • ISO 800
Sumades manualment i processades amb Photoshop CS5. 


2 comentaris:

Mario ha dit...

Ha quedat molt guai!!!

El to verdós és una passada!!

jeam ha dit...

Gràcies Mario!