dimarts, 14 d’agost del 2012

Réunion: el sud del cel

He tingut la sort de passar les vacances d'estiu a un indret fantàstic, l'Illa de la Reunió.

Aquesta illa de l'Oceà Índic situada a 21º de latitud sud i 55º de longitud est, compta amb grans virtuts. L'any 2010 va ser declarada patrimoni de la humanitat per la UNESCO (http://whc.unesco.org/en/list/1317) pel seu gran valor natural i paisatgístic.

Gràcies a la seva ubicació a l'hemisferi sud ens permet contemplar molts astres que als habitants del nord ens són pràcticament desconeguts. Així mateix els habitants d'aquesta illa tampoc poden veure objectes del cel tan coneguts per nosaltres com l'estrella Polar. L'orientació nocturna es fa molt més difícil per aquesta raó i també pel fet que no existeix cap estrella brillant que pugui marcar el pol Sud. Si   existís realitzaria la mateixa funció que l'estrella Polar al nord. L'aproximació més fàcil per localitzar el pol sud celeste és a través de la constel·lació de la Creu del Sud, formada per quatre estels brillants que són fàcilment localitzables al cel. Aquesta constel·lació es pot usar per situar el pol Sud de forma similar a com ho fem amb l'Ossa Major per localitzar el pol Nord. Tot i que no és visible amb facilitat, el pol Sud també marca l'eix de rotació de la Terra i, igual que passa al nord, hi ha estels circumpolars que no s'amaguen mai sota l'horitzó i que giren entorn d'aquest punt.

El vídeo que us mostro permet apreciar aquesta rotació entorn del pol Sud. Està fet des de casa de la Marie i el Pascal, a qui vull agrair la seva càlida rebuda i amabilitat.


El vídeo s'ha muntat amb la tècnica de Time Lapse. Durant 4 hores vaig realitzar 269 fotografies que han servit per muntar un vídeo de menys de 20 segons de durada.