dilluns, 20 de febrer del 2012

Perseu amb la Nebulosa Califòrnia als peus


Aquesta imatge de gran camp ens mostra una bona part de la constel·lació de Perseu. Situada a la Via Làctia, dins d'ella es poden veure molts objectes interessants.
Perseu és un dels grans herois mitològics. Ell va decapitar a Medusa (la mirada de la qual petrificava als mortals) amb l'ajuda de l'escut d'Atenea el qual utilitzà per esquivar el destí petri. De fet Perseu segueix portant a la mà el cap de Medusa. El seu ull ja no petrifica els mortals, però aquest es representat al cel per l'estrella variable Àlgol (β Per, Beta Persei). Va se ell també qui aconseguí alliberar Andròmeda de Cetus, el monstre marí.Entre els objectes d'aquesta constel·lació que es poden apreciar en aquesta imatge jo destacaria la Nebulosa de Califòrnia (NGC 1499). Es pot veure a la part inferior dreta de la imatge com una gran taca vermellosa. La Nebulosa de Califòrnia és una bon exemple de nebulosa d'emissió.


També podem observar algun cúmuls estel·lars oberts. El més gran apareix al centre equerra de la imatge, just al costat de l'estel més brillant d'questa constel·lació, Mirfak (α Per, Alfa Persei). Es tracta de Mel 20.


A la part inferior dreta també apareix un segon cúmul molt més petit, NGC 1528. També al centre dreta encara es pot veure un tercer cúmul fins i tot més petit que l'anterior. En aquest cas es el NGC 1342.

Informació de la imatge:
- Mètode de la foto Piggyback
- Montura Gemini G41
- Seguiment amb Newton 200 amb càmera Luna-QHY 6
- Càmera Canon 350D sense filtre
- Objectiu Canon EF 50 f/1.4 USM
- ISO 400
- Obertura F 7.1
- 6 preses de 600 s cada una, sumades amb Photoshop, amb darks corresponents
- Processat amb Pixinsight LE i Photoshop

3 comentaris:

Carme ha dit...

Quina enveja Jordi, poder veure i apreciar aquest cel nostre. Que xula la California tota ella rosa...
Felicitats!!!!

Mario ha dit...

Hola Jordi, doncs si que és curiós que gairebé hem postejat a l´hora.

M´agrada molt l´efecte d´estrella amb puntes. Vàres tancar el diafragma, ¿oi?

Puges el cap de setmana que vé?

jeam ha dit...

Gràcies pels comentaris Carme. Tenim pendent fer una escapada a Àger tots junts. A veure si amb el bon temps ho fem.

Doncs si Mario l'obertura estava a 7.1 i per això surt aquest efecte. A mi també m'agrada molt com queden d'aquesta forma, encara que has de fer una mica més d'exposició per compensar. Entre la ISO i el diafragma perds molta llum, però tot i així ho faig perquè em sembla molt estètic.
Efectivament espero poder pujar aquest cap de setmana.

Fins aviat!