diumenge, 20 de febrer de 2011

El temps solar

La setmana passada va sortir a la premsa una notícia sobre una forta erupció solar que podia afectar la Terra. Normalment a la premsa escrita i fins i tot a la televisiva es fa un enfoc una mica massa superficial d'aquests fenòmens i generen més dubtes que no pas qüestions resolen.

El Sol té un cicle d'activitat d'aproximadament 11 anys de durada. Durant aquest temps el Sol passa d'un estat de tranquil·litat relativa a un estat amb molta més activitat. Aquesta activitat ve descrita científicament per l'anomenat Nombre de Wolf. El que descriu aquesta xifra és el nombre relatiu de taques que presenta la superfície solar. És conegut que aquest nombre està relacionat directament amb l'activitat solar.

Per aclarir conceptes us diré que una taca solar és una zona del Sol que està a una temperatura superficial inferior (4000ºC) a la que té de mitjana la superfície solar, la fotosfera (6000ºC). Aquesta diferència de temperatura es tradueix òpticament amb una diferència de lluminositat.

Actualment el Sol està tornant a la fase de màxim del cicle. Per aquesta raó notícies com la d'aquesta passada setmana poden ser més usuals els propers mesos i, fins i tot, anys.

Una tempesta solar es produeix quan una forta erupció solar expulsa del Sol a gran velocitat una gran quantitat d'elements pesats com els protons. Els protons carregats positivament arriben a la Terra, interaccionen amb el seu camp magnètic i el distorsionen, i formen, per exemple, les famoses aurores boreals o aurores australs.


De totes maneres no se'n pot fer alarmisme d'aquest fenomen. Ha estat passant durant tota l'existència de la Terra. La mateixa Terra ens protegeix molt bé de l'efecte nociu que tindria aquest tipus de fenomen si no tinguéssim la Magnetosfera.

Certament però, a causa de la dependència de la societat moderna del subministrament d'energia elèctrica, actualment estem molt més exposats a aquests tipus de tempestes. Aquestes tempestes poden afectar les comunicacions molt directament i en el cas més extrem podrien arribar a afectar el subministrament elèctric de grans regions de la Terra. Actualment no tenim cap tipus de mesura que pugui contrarestar aquest tipus d'afectació. Es sistemes de distribució amb línies elèctriques d'alta tensió actuals poden induir-se amb aquestes tempestes magnètiques i generar avaries molt importants a les xarxes de distribució. La interconnexió de xarxes elèctriques entre països pot fer que el fenomen no tingui fronteres. Els països que estan a latituds més altes en poden ser els més afectats.

Per preveure l'efecte hi ha diversos satèl·lits artificials que constantment vigilen el Sol i que poden fer una previsió del temps solar. Així es pot saber amb antelació quan es produirà una tempesta solar com la de la setmana passada.

Aquí us deixo l'enllaç d'alguns d'aquests llocs que penso que són molt interessants:
Satèl·lit SOHO: http://sohowww.nascom.nasa.gov/home.html
Stereo: http://www.nasa.gov/mission_pages/stereo/main/index.html

Previsió de tempestes solars: http://www.spaceweather.com/
Vídeo de l'erupció solar de la setmana passada:
http://www.nasa.gov/mission_pages/sunearth/news/News021411-xclass.html

6 comentaris:

Xavier Salomó ha dit...

Xato! Ostres, cada vegada que em passo per aquí (menys del què voldria últimament) em trobo amb imatges fantàstiques. Aquesta del sol és espectacular... peò la stop-motion que has fet, una mica més avall... per treure's el barret!
Cullons, què guapu

jeam ha dit...

Moltes gràcies Xavi!
Ara només em falta una mica de continuïtat amb el tema!

Mario ha dit...

Impresionant aquesta última entrada, Jordi. Es realment espectacular.
Podriem dir que es... "un sol" d´entrada.

Enhorabona.

jeam ha dit...

Moltes gràcie Mario! A veure si aviat hi puc tornar a penjar alguna foto meva!!!

Ramon Moliner ha dit...

Jordi,
Bon article, molt didàctic i amb un video dinàmic del Sol espectacular.
Veig que t'agrada la "Mariza", jo la vaig descobrir arran d'un viatge a Portugal que vam fer fa uns anys. Et recomano el disc "Transparente".
Salutacions,
Ramon Moliner
http://celobertalmontsec.blogspot.com

jeam ha dit...

Gràcies Ramon!
Les teves entrades si que en són de didàctiques!
M'encanta la Mariza, la vaig anar a veure al Palau de la Música la setmana passada i va ser espectacular!
Fins aviat!